Vizantijska cisterna u Silifkeu

Vizantijska cisterna u Silifkeu фото

Vizantijska cisterna poznata kao Tekir Ambarı jedna je od manje poznatih povijesnih atrakcija Silifkea. Trenutačno korišteno ime doslovno znači "skladište tabby". Iako je pronalazak cisterne sam po sebi izazov, građevina ima impresivne dimenzije, a njeno je istraživanje vrlo preporučljivo putnicima koji zanima povijest.

U vizantijska vremena Seleucia je (kako je tada bila poznata Silifke) imala odličan vodovodni sistem. Njegovo srce bilo je velika cisterna, isklesana iz stijene ispod lokalne tvrđave. Voda se distribuirala u donjem dijelu grada sistemom cijevi priključenih na cisternu. Ukupni kapacitet vode joj je bio 12.000 tona.

Cisterna je podignuta iz redovito klesanih kamenih blokova, sa osam niša na dužim stranama i pet niša na njenim kraćim stranama. Ovakav dizajn spriječavao je istjecanje i davao je cisterni monumentalni izgled. Spiralno stubište u istočnom uglu omogućilo je pristup njegovom dnu.

Opis cisterne pružio je sir Francis Beaufort. Kartirao je i istraživao južnu obalu Male Azije, locirajući mnoge klasične ruševine. Kasnije je svoja otkrića objavio u knjizi "Karamanija; ili kratak opis južne obale Male Azije i ostataka antike". O Silifkeovim cisternama pisao je ovim riječima: U blizini katakombi nalazi se ogroman rezervoar, isklesan iz mekog kamena; krov je poduprt na paralelnim redovima četvrtastih stubova, a bočne su strane i dno prekrivene vrlo tvrdom štukaturom, ili terasama. Njene dimenzije su 150 stopa do 75, a dubina 35.

Savjeti za posjetioce:

Cisterna je neosigurana, i nema ulaznice. Budite izuzetno oprezni dok istražujete strukturu jer nema ograde koje bi vas spriječile da padnete. Pazite na rupe u zemlji i nalomljene staklene komade oko cisterne. Spiralno stubište do dna je i dalje dostupno, ali opet - budite pažljivi ako želite da se spustite.

Dolazak:

Cisterna se jasno vidi sa zidina dvorca Silifke, ali pronaći ćete je među labirintom uskih ulica grada. Da biste je locirali započnite potragu na spoju İnönü Bulvarı i Menderes Caddesi, na sjeverozapadnom dijelu Silifkea. Zatim slijedite uličicu poznatu kao 348 Sokak i skrenite lijevo na Eğitim Sokak. Vizantijska cisterna nalazi se iza košarkaškog terena. Koordinate cisterne su: 36 ° 22'31,6 "N 33 ° 55'16,1" E.

Pročitajte također

29.05.2020

Zanimljivosti

Stratonicea

05.06.2020

Zanimljivosti

Myus

13.06.2020

Zanimljivosti

Anemurium