Anemurium

Anemurium фото

Iako su ga Feničani osnovali u 4. stoljeću prije Krista, Anemurium je pretrpio niz poražavajućih neuspjeha, uključujući napad 52. god. od strane kilikanskog plemena, a većina vidljivih ruševina datira iz kasnog rimskog, vizantijskog i srednjovjekovnog razdoblja. Arheolozi su također otkrili dokaze da je potres uništio grad oko 580. godine.

Drevni grad Anemurium nalazi se u okrugu Anamur u Mersinu, koji je i dobio ime po ovom drevnom gradu. Grad je poznat i kao Stari Anamur. Danas je to mjesto vrijedno razgledavanja ukrašeno drevnim relikvijama i morskim krajolikom. Anemurium se koristio kao putna stanica posebno u doba Rimskog carstva zbog blizine Kipra. Grad je bio povezan cestom sa Germaniopolisom, istaknutim rimskim gradom, i bio je važno trgovačko središte u koje su se izvozili prirodni izvori regije. Iako je zlatno doba Anemuriuma prestalo zbog perzijske invazije u 260 nove ere., iza njega su ostali mnogi drevni spomenici i građevine. Neke od njih su:

Ramparts

Rampi regije su visoki i do 1,5 kilometara, a napravljeni su od plavog krečnjaka. Posmatračke kule u tom području izgrađene su u helenističkom razdoblju pomoću bijelog krečnjaka.

Pozorište

Pozorište je smješteno na sjeveru Odeona. Sjedala kazališta koja su izgrađena na padini skoro su nestala, ali u tom se području mogu vidjeti neki dijelovi okolnih zidova. Postoje dva ulaza u pozorište i podržani su lukovima i svodovima.

Odeon

Odeon se nalazi tačno preko puta kazališta. Izgrađena je na pravougaonom planu sa dva ulaza. Sjedala su poravnana kako bi se stvorio polukružni krug i imaju kapacitet od 900 ljudi. Vrata ispod sjedišta stvaraju prolaz do dvorane orkestra koji je potkrijepljen svodovima i ukrašen mozaicima. Odeon je napravljen u 2. stoljeću nove ere.

Javno kupatilo

Javno kupatilo nalazi se na zapadu od kazališta. To je dvoetažna zgrada i to je najveće javno kupatilo nalazišta. U zgradi se nalaze 3 grijane dvorane i 2 bazena. Nažalost, danas ostaje samo mali dio geometrijski ukrašenih mozaika poda.

Gimnazija

Gimnazija se nalazi na jugozapadu Odeona. Podovi gimnazije potpuno su prekriveni geometrijski ornamentiranim mozaicima. Duga je 100 metara, a izgrađena je na površini od 1000 m² okružena s tri strane stožama.

Akvadukti

Na sjeveru grada nalaze se akvadukti napravljeni u smjeru istok zapad.

Područje nekropole

Područje nekropole jedno je od najčuvanijih nalazišta na arheološkom nalazištu Anemurium pored Elaiussa-Sebaste. Na lokalitetu se nalazi 350 grobova.

Grad krase maslačak i cvijeće maka, posebno u proljeće koji oslikavaju prekrasan krajolik. Posjetioci uživaju u pjevanju ptica i slatkom mirisu cvijeća kao i bogatoj istoriji toga kraja.

Drevni grad nalazi se na jugu rta Anamur. Do njega se dolazi cestom dugom dva kilometra, počevši od 4. kilometra autoputa Gazipaşa.

Rasprostranjene i jezivo mirne ruševine Anemuriuma protežu se 500 m do šljunčane plaže, a gradski zidovi spuštaju se na obalu sa planine. Iz ogromnog područja nekropole sa 350 grobnica prošećite se južno pored bazilike iz 4. stoljeća; potražite iza nje mozaik leoparda i dijete koje obrubljuje palmu. Iznad crkve je jedan od dva akvadukta. Najbolje sačuvana građevina u Anemurijumu je kupalište iz trećeg stoljeća, s palaestom (prostor za treniranje) s mozaičkim podom.

Detalji
Sati: od 8 do 17 sati od aprila do oktobra, do 17 sati od novembra do marta
Cijena: ₺6

Pročitajte također

01.06.2020

03.06.2020

Zanimljivosti

Euromos

09.06.2020

Zanimljivosti

Doğanbey