Dokumentacija

Home Servis Dokumentacija

Najvažnija faza svake velike kupovine je njena registracija.

To je najvažniji dio kupovine koji često brine buduće vlasnike, pogotovo one koji prvi put kupuju nekretninu u inostranstvu.

Dakle, šta je ugovor i na šta treba obratiti pažnju, da bi Vam novi dom u budućnosti donio radost i što manje stresa:

Potpisivanje kupoprodajnog ugovora

Odabrali ste svoj stan iz snova, pogledali projekat, pitali graditelja o detaljima objekta, kada će projekat biti završen, ko je vlasnik zemljišta ili stana i kada će ovaj objekat preći u Vaše vlasništvo, šta je uključeno u cijenu i šta možete uključiti uz dodatno plaćanje.

 

Početno plaćanje, detalji plaćanja su dogovoreni - Vi i građevinska firma ste se sve dogovorili, šta sad? Sada sve izgovorene riječi moraju biti napisane na papiru, u kupoprodajnom ugovoru.

 

Jeste li dobili popust? To znači da odjeljak "troškova" mora sadržavati iznos uključujući popust.

 

Jeste li dobili na poklon televizor, klima uređaj ili namještaj? Građevinska firma mora te poklone da unese u službene dokumente. Uobičajeno učesnici stavljaju svoje potpise na svaku stranicu ugovora o kupoprodaji, a ne samo na posljednju stranicu u stupcu "potpisi". To znači da je svaka stranica dokumenta legalna.

Registracija glavnog dokumenta vlasnika - TAPU

TAPU određuje:

  • katastarski broj u kojem se nalazi zgrada;
  • tip nekretnine;
  • broj zgrada;
  • broj stana ili kuće;
  • podaci o prodavcu i kupcu
  • katastarska cijena objekta.

Ne brinite, katastarska cijena je obično niža od tržišne cijene i piše u valuti Republike Turske - turskoj liri. Ovo je izračun vrijednosti zemljišta podijeljenog s kvadratom vašeg stana.

Koje su prednosti za vlasnika?

Godišnji porez na nekretnine izračunava se iz katastarske cijene. Dakle, što je katastarska cijena niža, porez je niži. Porezi su mali, pa je plaćanje smještaja u Turskoj jeftino. Kad primite TAPU, mora Vas pratiti oficijelni prevodilac koji objašnjava i potvrđuje vašu konfirmaciju o objektu. Ako je sve tačno, Vi i dotadašnji vlasnik (građevinska firma, ako je zgrada nova ili privatna osoba, ako se radi o sekundarnoj prodaji) stavite svoje potpise u katastarsku knjigu i dobijate TAPU na ruke. 

Registracija tehničkog pasoša i komunalija

Da biste primali mjesečne račune, morate dobiti tehnički pasoš za stan i prenijeti mjerne uređaje na Vaše ime. Tehnički pasoš ili Iskan drugi je najvažniji dokument nakon TAPU-a za vlasnike nekretnina. Izdaje ga državna opština u mjestu prebivališta.

 

Nakon aplikacije TAPU i plaćanja naknada, Iskan se predaje novom vlasniku u roku od 5-7 dana, nakon čega možete registrirati brojila: električna energija - u energetskoj kompaniji Tedas, voda-u ASAT.

Naša kompanija je zajedno sa klijentima u svakoj fazi registracije

Ako nemate vremena ili želje da idete u određene institucije, u ovom slučaju možete u prisustvu oficijelnog prevodioca sastaviti ovjerenu notarsku punomoć za menadžera naše agencije, koji će učiniti sve. Tu smo da Vam olakšamo, stvarajući ugodnost Vašeg novog života u Turskoj.

Mirza Seferović

Vlasnik

Bosanski, Engleski, Poljski, Ruski

Imate li još pitanja o dokumentaciji?

Dobijte odgovor od našeg menadžera!

Темная версия