Najstariji svetski hram nalazi se u Turskoj

Najstariji svetski hram nalazi se u Turskoj фото

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan otvorio je u petak ruševine onoga što se smatra najstarijim hramom na svijetu, izvijestila je turska agencija Anadolu.

"Turska je muzej na otvorenom", rekao je Erdogan, govoreći na ceremoniji na arheološkom lokalitetu Gobeklitepe koji se nalazi u jugoistočnoj turskoj provinciji Sanliurfa.

Erdogan je dodao da bi arheološka istraživanja trebalo promovirati kako bi se otkrili još povijesni predmeti i nalazišta u regiji Anatolije.

Sa 2019. godine proglašenom „Godinom Gobeklitepea“ u čast 12.000 godina starog hrama, region očekuje da će ga okupiti turisti.

Gobeklitepe je od 2011. godine na popisu svjetske baštine UNESCO-a. Lokacija je uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske baštine u junu 2018. godine.

Erdogan je rekao da drevna lokacija doprinosi zajedničkoj kulturnoj riznici čovječanstva i da je ona već postala "vrlo važna referenca" u smislu pokazivanja duboko ukorijenjene civilizacije u Anatoliji.

Među učesnicima su bili potpredsjednik Fuat Oktay, glasnogovornik predsjednika Ibrahim Kalin, ministri, članovi parlamenta, guverner Sanliurfe Abdullah Erin, gradonačelnik metropole Nihat Ciftci i Angel Gutierrez Hidalgo de Quintana, šef ekonomskog i socijalnog razvoja Delegacije EU u Turskoj.

Arheološki ostaci otkriveni su 1963. godine kada su istraživači iz istanbulskih i čikaških univerziteta radili na tom mjestu. Od tada iskopavanja nikada nisu prestala.

Njemački arheološki institut i muzej Sanliurfa su od 1995. godine radili zajedničke radove na tom mjestu i pronašli su obeliske u obliku slova T od neolitske ere veličine tri do šest metara i težine od 40 do 60 tona.

Tokom iskopavanja otkriveni su i različiti artefakti stari 12.000 godina, kao što su ljudske statue dugačke 65 centimetara.

 

Tekst preuzet i preveden sa engleskog sa ANews.com.tr

⇠ Prethodno Sljedeći ⇢