Erdoğan otvara najveću evropsku gradsku bolnicu u Ankari

Erdoğan otvara najveću evropsku gradsku bolnicu u Ankari фото

Predsednik Recep Tayyip Erdoğan otvorio je u četvrtak najveću evropsku gradsku bolnicu u glavnom gradu Ankari.

Erdoğan je prisustvovao ceremoniji otvaranja Gradske bolnice Bilkent u Ankari, treće najveće bolnice u svijetu, koja je izgrađena u jednom potezu.

"Kao što smo radili u odbrambenoj industriji, moramo spasiti našu zemlju od zavisnosti od inostranstva u oblasti medicine i medicinske tehnologije", rekao je Erdogan.

"Izgradit ćemo zonu zdravstvene doline od 600 jutara i tehnologiju razvoja znanosti o životu na području gdje se nalazi Gradska bolnica Bilkent", dodao je on.

Ministar za zdravstvo Fahrettin Koca takođe je na svečanoj ceremoniji inauguracije rekao da će se gradske bolnice istaknuti svojom funkcionalnošću i pružiti "vrhunske zdravstvene usluge" koje sarađuju sa univerzitetima na sprovođenju obrazovnih i istraživačkih aktivnosti.

Gradska bolnica u Ankari Bilkent trenutno služi u kardiovaskularnoj hirurgiji, neurologiji, onkologiji, ortopediji i opštim granama. Bolnica ima kapacitet od 3.704 ležaja sa 131 operacionom salom i 904 poliklinika.

Deveta gradska bolnica u Turskoj, Gradska bolnica u Ankari Bilkent primiće 30.000 pacijenata i liječiti 8.000 hitnih pacijenata dnevno u punom kapacitetu.

U bolnici se nalazi i najveća turska laboratorija, kao i dva heliodroma za transfer pacijenata.

 

Tekst preuzet sa ANews.com.tr