Hrana za jačanje vašeg imunološkog sistema dok ste u samokarantini zbog COVID-19

Hrana za jačanje vašeg imunološkog sistema dok ste u samokarantini zbog COVID-19 фото

Ovih dana ništa se ne čini važnijim od održavanja optimalnog zdravlja i ojačavanja našeg imunološkog sistema koliko je moguće da se bori protiv zaraznog koronavirusa protiv kojeg se bori cijeli svijet. Srećom za one u Turskoj, postoje brojne dobre životne namirnice koje su usmjerene na to da nas održe snažne i zdrave. Dakle, dok pripremamo svoje domove i skladištimo naše ostave za dugi boravak, evo nekoliko turskih savjeta i trikova za održavanje optimalnog zdravlja.

Tarhana, najstarija i najzdravija instant supa

Cijenjena kao najstarija instant supa na svijetu, tarhana je pripremana prije više stotina godina od strane Turaka u centralnoj Aziji. Iako je danas teško naći ovu supu u restoranima, ona je glavna u turskim domaćinstvima. Napravljena od kombinacije fermentiranog žita, jogurta ili mlijeka, može se pripremiti i s konzerviranim povrćem i začinskim biljem, a može se obogatiti maslacem, pastom od crvene paprike i metvice. Odličan proizvod koji trebate imati na raspolaganju u ostavi, Tarhana supa poznata je po tome što sadrži vitamine A i B, kao i kalcijum, željezo i cink, dobra za jačanje imunološkog sistema.

Mliječni proizvodi

Kinesko društvo za ishranu nedavno je objavilo smjernice za izgradnju imunološkog sistema, izvijestivši da je uzimanje 300 grama mliječnih proizvoda odličan način za pojačan unos proteina te hranjivih tvari kalcijuma, vitamina B2 i vitamina A.

Tu su i dobre vijesti za ljubitelje jogurta: probiotici prisutni u jogurtu i kefiru čine ove mliječne proizvode trenutno najpopularnijima u svijetu. Naročito je velik u Japanu, gdje vijesti navode da jogurt prosto "leti s polica".

 

Turske srodne duše tahin i pekmez

Iako ljudi treba da se drže dalje jedan od drugog, tahin i pekmez, Turski omiljeni kombo za doručak, ostaju sjajni zajedno. Tahin je sezamova pasta. On nije samo odličan izvor bjelančevina, zdravih masti i aminokiselina, nego sadrži veliku količinu magnezijuma, kalijuma i željeza. Najbolje je da se miješa sa pekmezom, voćnom melasom koja se obično pravi od grožđa, kao i od šipaka i šljiva. Pekmez je u Turskoj već dugo omiljeni proizvod zbog svojih sposobnosti ojačavanja krvi i pružanja energije. Bogat je gvožđem, kalcijumom i kalijumom. Zajedno, ovaj dinamični dvojac postaje namaz na čiji ukus neki moraju da se naviknu, a drugima je nezamjenjiv.

Juhe od kostiju i koštane srži za snagu

Postoji veliki broj supa na bazi kostiju, nazvanih pača juhe, koje su zbog koronavirusa u velikoj potražnji. Najpoznatiji turski nutricionist, dr. Canan Karatay, preporučio je ljudima da konzumiraju kelle paču, supu koja se često pravi od kostiju ovaca, koza ili čak krava. U Turskoj je popularna i paça çorbası ili işkembe çorbası, supa od tripe. Sve su redovno dostupne kod dobavljača supa, a kosti se mogu kupiti od mesara. Bogate proteinima, ove supe od organskih i koštanih tvari su poštovane jer su bogate kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, vitaminima A i K i cinkom.

U Turskoj je uvijek vrijeme za čaj

Dok je Turska poznata po svojoj opsesiji crnim čajem, postoji i niz drugih zdravih biljnih čajeva na koje treba obratiti pažnju. Kao što nam se svima preporučuje piti puno vode, nema boljeg vremena nego sada da usvojimo naviku da pijemo biljne čajeve. Biljni čaj za Turake u doba bolesti je ihlamur, čaj od lipe. Tradicionalno se koristi za smanjenje groznice, začepljenosti nosa, iritacije grla i kašlja, a ima i sedativne efekte koji pogoduju visokom krvnom pritisku. Papatya, odnosno kamilica, je drugi čaj koji se redovno pije u Turskoj, kada se osjećamo loše, jer liječi simptome prehlade. Drugi uobičajeni biljni čajevi uključuju karabaş, verziju francuske lavande, koja uklanja zagušenja, i kadulje, ili adaçayı na turskom. Bogata je antioksidansima i poznato je da poboljšava raspoloženje. Melissa je popularna zbog opuštajućih svojstava koja pomažu da zaspite.


Povratak crvene, ljute paprike čilija

Iako većina pretpostavlja da je sok od naranče najbolji izvor vitamina C, možda nisu u pravu, jer crvene paprike sadrže tri puta veću količinu od naranči. Srećom, u Turskoj postoji postojana tradicija prskanja izmrvljene crvene paprike na svu hranu, a u restoranimaona stoji čak i kao vlastiti začin uz sol i crni biber. Na raspolaganju je veliki izbor crvene paprike, kao i kondenzovane paste od crvene paprike, koje se mogu koristiti pored ili umjesto paradajz paste u umacima. Poznata po revitalizaciji metabolizma, crvena paprika će pomoći i u mršavljenju, što je posebno korisno sada jer svoje dane provodimo u zatvorenom.

Med

Med se u Turskoj oduvijek smatrao lijekom, a dodaje se u šolju vruće vode s limunom kao vrhunski čaj za prehlade. Može se konzumirati i kašičica za umirenje grlobolje. Turci ga pomješaju i sa maslacem ili određenim vrstama sira da naprave nebeski namaz za doručak. Bogat antioksidansima i flavonoidima, a poznat je po promociji zdravlja srca, med je takođe antibakterijski, pomaže u probavi i jača imunološki sistem. Med iz Karsa je najpoznatiji u Turskoj, ali postoji veliki broj vrsta širom zemlje sa različitim ukusima i ljekovitim svojstvima, poput borovog meda, meda timijana, kestenovog meda, pa čak i meda citrusa. Med je luksuz koji bi se sada trebao usvojiti dok smo ograničeni na svoje domove.

Preuzeto i prevedeno sa https://www.dailysabah.com/