Rimski teatar u Sideu

Rimski teatar u Sideu фото

Ovaj drevni teatar, smješten u najužoj tački poluotoka na kojoj su razbacane ruševine antičkog Sidea, najveće je od sačuvanih historijskih građevina ovog veličanstvenog grada. Prije nekoliko godina teatar je bio zatvoren za javnost zbog opsežne obnove, ali sada je opet otvoren za posjetioce. Sagrađen je sredinom 2. vijeka nove ere, na mjestu ranijeg, helenističkog, teatra. Predstavlja rimski tip teatra, jer je izgrađen na temeljima bačvastih svodova. Međutim, vidljiv je i utjecaj grčke arhitekture, na primjer, u obliku publike koji predstavlja sektor kruga većeg od 180 stepeni. Vanjska fasada teatra nekada je bila dvospratna, ali sada je vidljiv samo njen donji dio, ukrašen arkadama.

Teatar se sastojao od zgrade zvane skene i podijuma (proskeon) u kojoj su bili organizovani spektakli. Skenirana zgrada, dugačka 63 metra, imala je tri priče koje su tvorile ukrasnu fasadu, ukrašenu stupovima, nišama, kipovima i reljefima. Na najnižem nivou skene bilo je devet međusobno povezanih soba. Na njih su otkriveni tragovi stepenica do gornjih spratova. Uz to su tri hodnika pružala ulaz u skeniranu zgradu direktno iz agore koja se nalazi pored pozorišta. Glumci su se uspjeli probiti do podijuma kroz pet kapija. Podij je bio širok 6 metara i bio je 3 metra (10 stopa) iznad polukružnog orkestra, smješten između bine i publike. Podnožje vidljivo iznad orkestra, ukrašeno je reljefima koji prikazuju različite prizore iz grčke mitologije.

Teatar u Sideu mogao je primiti do 15 hiljada ljudi. Publika je podijeljena u dva dijela, horizontalnim prolazom koji se naziva diazoma. U donjem dijelu su 22 reda sjedala, odvojena u 11 sektora. U gornjem dijelu je izvorno bilo 29 redova sjedišta, ali najviši od njih nije sačuvan do današnjih vremena. Kada su u kasno doba Rimskog Carstva gladijatorske borbe i predstave s divljim životinjama postale popularnije, teatar je modificiran kako bi bolje odgovaralo potrebama ovih oblika zabave. Dodan je debeli zid koji je publiku odvajao od orkestra. Ovaj zid ne samo da je štitio gledatelje od nesreća, već je omogućavao punjenje orkestra vodom i organizovanje scena morskih bitaka. U 4. stoljeću poslije Krista skenirana zgrada korištena je kao unutarnji ulomak gradskih zidina, koji su Side dijelili na dva dijela u najužoj tački poluotoka. Prema natpisima pronađenim u pozorištu, krajem 5. veka AD zgrada je pretvorena u crkvu na otvorenom. Dvije male kapele ukrašene slikama, smještene na oba kraja publike, kao i natpisi na sjedalima, koji označavaju mjesta rezervirana za svećenike, dokaz su ove izmjene.

Teatar u Sideu otvoren je svakog dana, od 9 do 19 sati (zimi, tj. novembar-mart, od 8 do 17 sati). Ulaznica košta 15 TL.

Pročitajte također

21.04.2020

22.04.2020

Zanimljivosti

Aspendos