Bosanski jezik u turskim školama izborni predmet

Bosanski jezik u turskim školama izborni predmet фото

”Ne znam šta znači učiti maternji jezik u nekoj drugoj zemlji. Osjećate da je nestalo nešto što vam pripada”, rekla je Dilberović koja se prisjetila prve posjete Bayrampasi.

Tokom te posjete susrela se sa čovjekom koji joj je rekao da ne može razgovarati sa unukom, što je ostavilo poseban utisak na Dilberović.

”Vidjela sam šta su Turci u Bosni uradili za turski jezik. Željela sam i ja nešto slično uraditi. Zemlja je majka, jezik je dio zemlje. Ako želite doprijeti do duha jednog naroda, trebate naučiti njegov jezik”, smatra Dilberović.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović učenicima osnovne škole Mehmet Akif Inan u Istabulu održala je čas bosanskog jezika.

Protokol o bosanskom jeziku kao izbornom predmetu u turskim školama između Federacije BiH i Turske potpisan je 2015. godine. Bosanski jezik u turskim školama od školske 2017./2018. godine izučavat će se kao izborni predmet.

”Više od hiljadu djece iz Bosne i Hercegovine koja uče turski jezik, posjetila su Istanbul. Naši učenici koji su za izborni predmet uzeli bosanski jezik, posjetit će Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Erdem koji je dodao kako veliku podršku pružaju i zvaničnici općine Bayrampasa.

Direktor Ureda za obrazovanje u Istanbulu Omer Faruk Yelkenci kazao je kako je današnjim prvim časom protokol doživio novu fazu.

orginalni text možete procitati na: 

http://www.crnagoraturska.com/bosanski-jezik-u-turskim-skolama-izborni-predmet-od-naredne-skolske-godine/