Zabrana građevinskih aktivnosti u toku ljeta

Zabrana građevinskih aktivnosti u toku ljeta фото

Guverner Antalije i Općina Alanya, Finike, Gazipaşa, Demre, Kaş, Kemer, Kumludza, Manavgat i Serik guvernerstvo, Uprava za kulturu i turizam, Direkcija javnih radova i naselja, Pokrajinska direkcija za okolinu i šumarstvo, Direkcija Komore građevinskih inženjera, Mediteranski turistički hoteli i Operatori udruzenja(AKTOBE), Fondacija Antalija Promocija (ATAV) i Turske Turističke agencije unije (TURSAB) poslao okružnice, izdaju odredbu.

U krugu turističkih aktivnosti u Antaliji i rezidencijalnim područjima u kojima se intenzivno odvijaju turističke aktivnosti te zbog zaštite civilnih granica Antalije a sve u svrhu smanjenja "buke i zagađenje životne sredine" između 15. maja i 15. oktobra na snagu stupa zabrana izgradnje u rezidencijalnim i turističkim središtima (u krugu od 5 kilometara).

Podsjećajući da su građevinske aktivnosti uzrokovale buku, narušavale imidž i doprinosile zagađenju okoline a bilo je i poteškoća zbog ukidanja hotelskih rezervacija te čestih žalbi turista u prethodnim godinama, donesena je sljedeća odluka:
Iz tog razloga, buka, kao i svaka ružna pojava objekata u izgradnji u neposrednoj blizini Konyaalti, Muratpasa, Aksu, Alanya, Finike, Gazipaşa, Demre, Kaş, Kemer, Kumluca, Manavgat i Serik distrikta koji su ujedno i regionalni turistički centri između gore navedenih datuma kao i druge aktivnosti kao što su transport, iskopavanje, fina gradnja i sve sa negativnim uticajem na zagađenje životne sredine moraju biti zaustavljene."