Tržište nekretnina u Turskoj

Tržište nekretnina u Turskoj фото

U Turskoj je prošle godine (2015) prodano 1,3 milijuna stanova. U kontekstu cijena, rast iznosi 16 posto, dok je potražnja također porasla za 10 posto. Snažan rast tržišta nekretnina nije uspjela zaustaviti ni složena politička situacija.

Izvještaj turskog Zavoda za statistiku ukazuje na porast prodaje nekretnina u toj zemlji tokom 2015. godine. Investitori iz arapskih zemalja prednjače u kupovini.

Na prvom mjestu su Iračani, zatim Saudijci, na trećem mjestu su Kuvajćani, slijede ih Rusi i Britanci. Vrijednost transakcija u sektoru nekretnina tokom 2015. procijenjena je na više od pet milijardi dolara.

Investiranje u nekretnine u Turskoj

"Prateći situaciju na tržištu nekretnina posljednjih 20 godina, zapažamo porast ulaganja u ovaj sektor, bez obzira na sva događanja. Nekretnine ne umiru, niti im opada cijena i toga su svjesni turski građani", ukazuje Yunus Aktas, predstavnik građevinara.

Turska Vlada usvojila je zakon koji omogućava strancima posjedovanje nekretnine u Turskoj, uz šta još dobiju i stalnu boravišnu dozvolu.

Ukupno su 43 turske građevinske kompanije uvrštene na svjetsku listu najvećih građevinskih kompanija, što tu državu postavlja na visoko drugo mjesto u ovom sektoru, odmah nakon Kine.

Orginalni text na

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/arapi-kupuju-nekretnine-u-turskoj