U Turskoj nema recesije, kaže izvještaj Svjetske banke

U Turskoj nema recesije, kaže izvještaj Svjetske banke фотоOčekuje se da Turska neće imati nikakvu recesiju prema riječima vrhunskog ekonomiste Svjetske banke.

"Pogledali smo šta se dogodilo kada je došlo do oštre deprecijacije valute, tako da smo sastavili cijelu bazu podataka godina i zemalja, čija je amortizacija bila 30 posto ili više nego prethodne godine", Franziska Ohnsorge, menadžerica za razvoj Svjetske banke Ekonomska perspektiva, rekla je agencija Anadolu.

"Zanimljivo je, to ne mora nužno prouzrokovati recesiju", rekla je ona.

Ohnsorge je citirala: „Oštra deprecijacija je nešto sasvim drugačije od recesije. Naša prognoza [za Tursku] je zasnovana na tome. "

"Ono što predviđamo je da se Turska ne razlikuje toliko od onih drugih zemalja koje su imale oštru depresijaciju tokom 30-40 godina", naglasila je ona.

Ohnsorge je izjavila da se očekuje da će se rast u Turskoj usporiti ove godine, pretežno na negativnim rizicima, i rekla: “Vidjeli smo spor oporavak. Oporavak znači rast od 1,6% u 2019. godini.

"To je u skladu sa onim što se dogodilo u zemljama sa oštrom deprecijacijom. To je ogroman skup podataka. U skupu podataka imamo i Tursku 2001 [finansijska kriza]", istakla je ona, dodajući: "Ali uzimamo prosjek svih ovih prošlih događaja u 30-40 godina. "

"Neto izvoz će i dalje biti jak u Turskoj. Čak i ako se evrozona malo usporava, deprecijacija [valute] je pomogla izvozu. Očekujemo da će rast izvoza Turske biti jak", rekao je Ohnsorge.

Očekuje se rast od 1,6% u 2019. godini, 3% u 2020. godini i 4,2% u 2021. godini, saopštili su u utorak globalni ekonomski izgledi.

Izvoz iz Turske je prošle godine dostigao rekordan iznos od 168,1 milijardi dolara, izjavio je u petak ministar trgovine.

Tekst preuzet i preveden sa http://www.hurriyetdailynews.com/world-bank-top-economist-expects-no-recession-in-turkey-140396