Turska poboljšava sigurnost granica pametnim sistemom

Turska poboljšava sigurnost granica pametnim sistemom фото

Turska je poboljšala svoju graničnu sigurnost sa dodatnom aplikacijom na 40-kilometarskom dijelu „Turskog zida“ duž svoje granice sa Sirijom.

Kemal Ak, profesor informacionih tehnologija, rekao je agenciji Anadolu da su turska ministarstva unutrašnjih poslova i nacionalne odbrane izgradila 911 km (566 milja) betonski zid u sklopu projekta Sistemi za fizičku bezbjednost granica, i oni su željeli da doprinesu ovom radu.

Ak je rekao da su zajedno sa timom od osam ljudi razvili Smart Border Security System i dodao: "Radimo na tome već oko godinu dana."

Objašnjavajući sistem, rekao je: „Osim ilustracije, postavili smo sistem sa solarnom energijom. Razvili smo sistem ilustracije, kamere i cenzure. "

Ak je dodao da će, kada se otkrije kršenje granice, kamere okrenuti prema tom području i da će scena biti direktno proslijeđena operativnom centru i policijskoj stanici.

"Trenutne koordinate su takođe otkrivene i dozvoljavaju da se element brzo uhvati", rekao je on, dodajući da je granica od 40 km (24 milje) osigurana sa 90 kamera.

Napominje da su cijeli projekat realizovali turski inženjeri.

On je rekao da su napori za granice sa Iranom, Gruzijom i Jermenijom u toku i da će sistem postati raširen kada ga državnici vide kao korisne.

Pored gore navedenih mjera, na zidu Akcakale postavljeno je i sedam posmatračkih tornjeva, 16 termalnih kamera, 19 solarnih sistema i 15 reflektora.

Sistem pametnog naoružanja i automatskog objavljivanja instaliran na osmatračnim visokim oklopnim tornjevima postavljenim u pograničnim oblastima u velikoj mjeri spriječio je ilegalne prijelaze i smanjena mobilnost terorističke grupe s druge strane granice.

Zid je bio zapečaćen duž pokrajinskih pokrajina Sanliurfa, Gaziantep, Kilis, Hatay, Mardin i Sirnak, uz pomoć državnog investitora TOKI i pokrajina pokrajinskih provincija.

Ankara je pokrenula projekat izgradnje u 2015. kao dio mjera Turske za povećanje sigurnosti granica i borbu protiv krijumčarenja i ilegalnih graničnih prijelaza.

Turska dijeli granicu od 911 km (566 milja) sa Sirijom koja je od 2011. godine upletena u građanski rat.

 

Tekst preuzet i preveden sa Anadolu Agency