Turska osniva Vijeće za prehranu i za promociju zdravog načina života

Turska osniva Vijeće za prehranu i za promociju zdravog načina života фото

Ministarstvo zdravlja će pokrenuti Nacionalni savjet za ishranu u okviru programa Turske za zdravu prehranu i aktivni život, objavili je u utorak ovo ministarstvo.

Savjet će biti uspostavljen uz učešće devet ministarstava, sedam nevladinih organizacija, Savjet za visoko obrazovanje (YÖK) i Vrhovni odbor za radio i televiziju (RTÜK).

Ministarstvo je izjavilo da će vijeće težiti razvoju politika i strategija za poticanje zdravih prehrambenih navika i provedbu strategija.

Nova inicijativa će takođe eliminisati informaciono zagađenje u vezi ishrane, podići svijest i proširiti zdrave prehrambene navike širom zemlje.

Po potrebi, vijeće će također imati ovlaštenje za osnivanje znanstvenih komisija i donošenje odluka u okviru izvještaja koje ove komisije objavljuju.

Uskoro će biti objavljen i Nacionalni vodič za ishranu koji je pripremilo ministarstvo zdravlja.

Od 2013. godine, Turska je sprovela kampanje za promociju zdravlja "Pokret za zdravlje" i "Smanjenje veličine porcija". Komplementarno sa ovim, Turska je pokrenula projekat "Promocija fizičke aktivnosti" sa 275.000 bicikala koji su distribuirani školama, univerzitetima, opštinama i nevladinim organizacijama.

 

Orginalni text na engleskom iz Daily Sabah