Turska kafa - na UNESCO-voj listi kulturne baštine

Turska kafa - na UNESCO-voj listi kulturne baštine фото

Zaštićena od strane UNESCO-a, sa svojom jedinstvenom tehnikom pripreme i kuhanja, tradicionalna turska kafa upisana je na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 2013. godine.

Od 15. vijeka, turska kafa je više od napitka za Turke. To je simbol prijateljstva, oruđe za proricanje sudbine i izgovor za ćaskanje. Fildžan/šolja kafe se pamti četrdeset godina, kaže stara turska izreka.


Kultura i tradicija turske kafe seže u 15. stoljeće kada se kafa počela posluživati ​​u kafićima u Istanbulu.
Kao piće turska kafa nosi posebne tehnike pripreme i varenja. To je jedna od najstarijih metoda izrade kafe koja se još koristi. Tradicionalne tehnike koje se koriste u pripremi kafe dovele su do razvoja specijalnih alata i srebrnog pribora kao što je kipuća posuda (džezva), šoljica za kafu (fildžan), maltera koji imaju umjetničku vrijednost. Turska kava ostavlja dugotrajan ukus na nepcu zbog tehnika pripreme koje zahtijevaju vrijeme i svježinu. To je mekše, aromatičnije i koncentriranije od drugih vrsta kafe. Lako je razlikovati od drugih kafa sa svojom aromom, tozom i svojstvenom pjenom.

Više o turskoj kafi na http://www.hurriyetdailynews.com/photo-9-facts-about-turkish-coffee-that-may-surprise-you-140270?fbclid=IwAR30xnpJTP75Mpfp7Jmui70NoSQGuf5Uvozm7IOyWNLWHESmwy3Mmir7ZtU

 

Informacije o raznim vrstama i pripremama kafe (na engleskom)  https://www.brewed-coffee.com/coffee/getting-to-know-the-turkish-coffee-tradition/

Kako se priprema prava turska kahva

Uloga kafe u Turskoj kulturi