Turska će 11. novembra posaditi 11 miliona stabala

Turska će 11. novembra posaditi 11 miliona stabala фото

Turska će zasaditi 11 miliona stabala 11. novembra širom zemlje, navodi se u pisanom saopćenju Generalne uprave za šumarstvo.

Kako bi nadoknadila štetu učinjenu nedavnim šumskim požarima u obalnim pokrajinama Turske i podigla svijest o okolišu, Generalna direkcija za šumarstvo zasadit će 11 miliona stabala 11. novembra u 11.11 sati. Ovim događajem Turska želi postaviti novi Guinnessov svjetski rekord.

11 miliona sadnica biće posađeno u razmaku od tri sata, istovremeno u svih 81 provincijama zemlje. Oko 2.023 različitih lokacija širom Turske bit će pošumljeno.

„Od studenata do vojnih trupa, nevladinih organizacija i državnih organa posadit ćemo 11 miliona mladica. Planirano je da u tom događaju učestvuje oko milion građana “, navodi se u saopštenju direkcije.

 

 

Događaj će biti izveden zajedničkim naporima pokrajinskih direkcija, opština i kancelarija guvernera, dodaje se u saopštenju.

Mnogi ministri izrazili su svoju podršku događaju, rekavši da je takva aktivnost smislena u vrijeme kada se Turska bori sa mnogim šumskim požarima.

„Sadnice su nada, oni su budućnost. Svim srcem podržavam ovaj značajni projekat, za zeleniju Tursku ", rekao je Fuat Oktay, potpredsednik Turske.

Oko 66.648 hektara površine u Turskoj oštećeno je zbog šumskih požara u posljednjem desetljeću. Nakon požara zasađeno je preko 75 miliona mladica kako bi se naknada štete.

Član 169. Ustava predviđa da svako spaljeno šumsko zemljište treba pošumiti.

tekst preuzet i preveden sa HurriyetDailyNews