Tajna stabla starog 3000 godina otkrili su nuklearni fizičari

Tajna stabla starog 3000 godina otkrili su nuklearni fizičari фото

Misteriju oko stabla masline u južnoj provinciji Muğla, u kvartu Milas, riješili su nuklearni fizičari sa univerziteta u Ankari. Botaničari već godinama rade na utvrđivanju starosti masline. Napokon, nuklearni fizičari zasukali su rukave da bi riješili misteriju koristeći metodu datiranja luminiscencije.

Naučnici su otputovali u Milas i uzeli uzorke iz zemlje kao i iz korijena drveta. U laboratoriji, naučnici predvođeni profesorom Niyazi Meriç sa Univerziteta u Ankari otkrili su da je drvo posađeno prije 3000 godina. Identificirali su i da je područje na kojem je drvo zasađeno bilo mjesto groblja iz rimskog doba.

Nudeći uvid u metodu datiranja luminiscencije, profesor Meriç je rekao: "Trebamo precizirati vrijeme kada tlo posljednji put vidjelo svjetlost dana. Prikupili smo uzorke iz sedam različitih dijelova korijena. Uspjeli smo pronaći da je drvo zasađeno prije 3000 godina. Ovo je prvi put da se metoda određivanja luminiscencije koristi za utvrđivanje starosti drveća. Objavit ćemo članak o ovom otkriću u međunarodnom naučnom časopisu. "

Ovo stablo masline staro 3 000 godina koje mještani nazivaju "Ata Ağaç" (staro stablo) i dalje nudi plodove. Masline koje su sakupljene tokom najnovije berbe prerađene su u maslinovo ulje, a jedna litra tog ulja na aukciji je prodana za 100.000 TL (oko 15.700€). Prihod od aukcije donira se za obrazovanje djece sa lošim ekonomskim uslovima.