Syedra

Syedra фото

Ruševine starog antičkog grada Syedre nalaze se na vrhu brda Asar, na nadmorskoj visini od 400 metara. Ruševine ovog drevnog grada nalaze se u blizini Alanye. Oni su izvrstan dokaz da u Turskoj postaji još puno zanimljivih ruševina, blizu mjesta koje milioni turista godišnje posjete. Syedra je bila drevni lučki grad u regiji drevne Kilicije, Pamfilije ili Isaurije na južnoj obali novije Turske između gradova Alanye i Gazipaše. Syedra je naseljena u 7. stoljeću prije nove ere, a napuštena u 13. stoljeću prije Krista. Grad je imao luku na nivou mora i gornji grad 400m iznad. Ptolomej ga smješta u Ciliciju. Stefan Vizantijski dodjeljuje ga Isauriji. Hierocles ga smješta u Pamfiliju.

Postojao je kontinuitet naseljavanja na tom području sve do 13. stoljeća nove ere. Syedra je razdoblje svog najvećeg prosperiteta doživjela u 2. stoljeću poslije Krista, kada su podignute gradske zidine, definirajući široko područje na vrhu brda. Procjenjuje se da je u tom vremenu stanovništvo Syedra doseglo 4500 stanovnika. Kasnije je grad propadao, a utvrde su obnovljene kako bi bolje zaštitile svoje područje.Najupečatljiviji trenutak u historiji grada bio je 194. godine kada je u grad stiglo pohvalno pismo rimskog cara Septimija Severusa. Car je pohvalio hrabrost stanovnika Syedre koji su hrabro odbili brojne gusarske napade. U znak sjećanja na ovaj događaj sadržaj ovog pisma bio je urezan u kamen. Ovaj natpis se danas nalazi, zajedno s nekim drugim artefaktima iz Syedre, u Arheološkom muzeju u Alanji.

Među najznačajnijim zgradama koje su sačuvane, u boljem ili lošijem stanju, u Syedri su impozantne kupelji, gimnazija, kolonasta ulica, pet rezervoara za vodu, antički hram, vizantijska crkva i radionica sa maslinovim uljem. Nažalost, od antičkog teatra nije ostalo gotovo ništa. Međutim, ostaci kuća i radionica iz rimskog doba još su vidljivi. Postoji i zanimljiva pećina u kojoj su se krštenja događala u ranokršćansko doba. Bila je ukrašena freskama, čiji se fragmenti i danas mogu vidjeti na zidovima.