Şarapsa Han Caravanserai

Şarapsa Han Caravanserai фото

U Turskoj se mogu naći mnoge povijesne gostionice za putnike, tradicionalno poznate kao hanovi (karavansaraji), sagrađene u Seldžučkom i Osmanskom vremenu. Neki od njih polako padaju u propast i zaborav, dok se drugi pažljivo restauriraju i pretvaraju u etnografske izložbe, a drugi - još uvijek služe putnicima, iako na način koji bi vjerojatno iznenadio srednjovjekovne trgovce. Jedan od karavansaraja koji pripada ovoj kategoriji je Şarapsa Han (poznat i kao Sarafsa Han), vjerovatno najposjećeniji karavansaraj u Turskoj.

Ne prepoznajete ovo ime? Uopšte nije iznenađujuće jer je zgrada sada poznata kao Ali Han Kervansaray i popularni je noćni klub u kojem se održavaju takozvane "Turske noći". Tijekom gotovo svake noći u ljeto, zgrada je puna gromoglasne muzike, a na njenim povijesnim zidinama nalaze se tradicionalne trbušne plesačice. Piće se toči, gosti pune svoje tanjire specijalitetima iz otvorenog bifea i u svoj toj zbrci jedva da netko skreće pažnju na okruženje u kojem se odvija cijeli događaj. Vrijeme je da se to promjeni, pa vam preporučujemo da se upoznate sa poviješću i arhitekturom ovog karavansaraja i bolje pogledate zgradu tokom boravka u Alanji i njenoj okolini.

 Gradnju karavansaraja osobno je naložio seldžučki Sultan Gıyaseddin Keyhüsrev II, što znači da zgrada pripada određenoj kategoriji sultanskih Hanova. O tome svjedoči natpis postavljen iznad glavne kapije zgrade na kojoj je ugravirano ime sultana, nažalost bez datuma izgradnje zgrade. Gıyaseddin Keyhüsrev II vladao je od 1237. do njegove smrti 1246., pa su karavansaraji u tom periodu morali biti podignuti. To je treći han koji je sagradio ovaj vladar, drugi su Eğridir Han i İncir Han, koji se nalazi dalje sjeverno, na putu koji vodi preko planina Taurus do jezera Eğridir.

Şarapsa Han bila je prva gostionica na putu za putnike koji su se kretali duž mediteranske obale između Alanje i Antalije. Ova se ruta zvala "Visoki put" i njen se tok preklapa sa modernom rutom D400 koju svake godine prođe stotine hiljada turista koji se prevoze s aerodroma Antalija do hotela koji se nalaze uz obalu. Vremena su se promijenila, sultani i karavani deva prešli su u historiju, a obalni put i dalje ima ogroman ekonomski značaj. Čak i moderni hoteli imaju na umu stare karavansaraje, jer neki od njih pokušavaju imitirati zgrade Seldžuka (neki to rade bolje neki lošije).

Arhitektonski gledano Şarapsa Han ima jedinstven dizajn - za razliku od ostalih Seldžuk karavansaraja. To je jednostavna, jednokatna građevina. Njegova unutrašnjost je jedna dugačka hala, prekrivena sa stropom koji pomalo podsjeća na tunel. Dimenzije ove sobe su 9 metara širine i 62 metra dužine. Uobičajena podjela na devet manjih prostorija obilježena je prisutnošću poprečnih lukova na stropu.

Zgrada je izgrađena od kamenih blokova. Izvana je ojačana sa 24 kule koje su smještene uz bočne strane karavana i njegovih uglova. Glavna ulazna vrata nalaze se na sjevernoj strani zgrade i glavni su ukras zgrade. Sjeverna fasada je jednostavan kameni zid sa svojim kulama. Južna fasada (okrenuta prema obali), pored kula, ima i uske lučne prozore.


Pojava karavansaraja može pobuditi iznenađenje ljudi koji su u Turskoj i drugim zemljama Bliskog Istoka vidjeli takve zgrade i neki dovode u sumnju njegovu identifikaciju kao gostionicu za putnike. Stručnjaci nagađaju da je zgrada podignuta s drugom svrhom - možda kao vojna pošta, magacin ili čak riznica. Zapravo, kao vojna zgrada, Karapsa Han ne bi odigrao svoju ulogu kako treba jer joj nedostaje pristup krovu, gdje bi stražari mogli biti smješteni. Međutim, postoje vidljive prizemne platforme koje mogu olakšati istovar robe, a unutrašnjost zgrade podsjeća na skladišni prostor.

Uz karavansaraj se nalazi mala džamija sa samostalnim ulazom i još uvijek se koristi u vjerske svrhe. Na stranama džamije nalaze se kule, sagrađene od dijelova starih vizantijskih građevina, uključujući - kapitele jonskih stubova. Zapadno od hana vidljivi su skromni ostaci samostalne dvospratne zgrade. Njena funkcija je nepoznata, mada se vjeruje da je to bila kula ili komora za spavanje sultana i njegovog dvora.

S izuzetkom večernjih sati, kada je ulaz u karavansaraj rezervisan za učesnike "Turske noći", zgradu je moguće besplatno posjetiti.

Şarapsa Han nalazi se samo 100 metara sjeverno od glavne ceste koja povezuje Antaliju i Alanju, pored rijeke Sarepsu. Budući da je zgrada podignuta na malom brdu jasno se vidi sa ceste i teško je promašiti. Karavansaraj se nalazi u gradu Konaklı, oko 13 km zapadno od Alanje i 70 km istočno od Manavgata.

Javnim prevozom: bilo kojim minibusom iz Alanje koji ide do gradova na zapadu. Spustite se u Konaklı, u blizini hotela Titan Garden i Eftalia Aqua.

Automobilom: vozite D400 rutom od Alanje i vozite na zapad, u smjeru Manavgata i Antalije. Uz karavansaraj postoje parkirna mjesta, a tokom dana nema problema s pronalaženjem slobodnog mjesta za automobil. U večernjim satima parkiralište je ispunjeno autobusima koji prevoze odmor za zabavu.Izlet iz turističke agencije: sve lokalne turističke agencije koje posluju u Alaniji organiziraju "Turske noći" u ovom mjestu. Za vrijeme takvog događaja možete jesti, piti i zabavljati se, ali teško je govoriti o mirnom razmatranju arhitekture zgrade.

Pročitajte također

13.04.2020

Zanimljivosti

Antički grad Lotape

16.04.2020

Zanimljivosti

Selinus

17.04.2020