Prihodi od turizma povećani za 22 posto na 14 milijardi dolara u trećem kvartalu

Prihodi od turizma povećani za 22 posto na 14 milijardi dolara u trećem kvartalu фото

Turski turistički prihod skočio je za skoro četvrtinu ovog jula-septembra na 14,03 milijarde dolara, saopćila je 31. septembra statistička služba te zemlje.

Prihod od turizma u Turskoj porastao je za 22 posto u trećem tromjesečju, sa 11,5 milijardi USD u istom razdoblju prošle godine, objavio je TUİK.

"Dok je 82,1% tog prihoda (bez GSM roaminga i troškova marinskih usluga) došlo od stranih posjetilaca, 17,9 posto je dobiveno od Turskih građana koji borave u inozemstvu", saopšteno je.

Pojedinačna potrošnja činila je gotovo 9,9 milijardi američkih dolara ukupnog prihoda od turizma u tromjesečnom razdoblju, dok je oko 4,1 milijardi dolara prihoda dolazilo od rashoda za paketna putovanja, pokazali su službeni podaci.

Zemlja je dočekala oko 21,6 miliona posjetilaca u istom periodu, što je 15 posto više na godišnjoj osnovi - 85,3 posto stranih i 14,7 posto turskih državljana koji žive u inozemstvu.

TUİK je rekao da su prosječni rashodi posjetitelja 649 dolara po glavi stanovnika, jer su strani posjetitelji potrošili 623 dolara po stanovniku, a turski državljani 789 dolara.

Tekst preuzet i preveden sa engleskog sa Hurriyet Daily News