Otkopan antički "sveti put"

Otkopan antički "sveti put" фото

Pronađen je "Sveti put" između dva grčka grada u današnjoj zapadnoj Turskoj.

Staza stara 3.000 godina u turskoj provinciji Egejska Mugla nalazi se na UNESCO-voj privremenoj listi Svjetske baštine, prolazi između Stratonikeije i Lagine.

Gradovi su ostali naseljeni kroz helenističko, rimsko, vizantijsko, osmansko i tursko razdoblje.

Ove su godine tokom iskopavanja otkrivene sjeverne gradske kapije i stubovi na Svetoj cesti, kao i grobnice u regijama.

 

"Sveti put je korišten kao ceremonijalni put za svetište Lagina Hecate od antike do danas", rekao je za Anadolu Agency šef otkopina Bilap Söğüt, koji je i predavač na turskom univerzitetu Pamukkale.

"To je najvažniji sveti put koji povezuje politički centar Stratonikeia sa vjerskim centrom Lagina", rekao je Söğüt i dodao: "U stara vremena sveštenici iz Lagine sudjelovali su u ceremonijama s djevojkom koja je nosila ključ i horom iza sebe, hodajući Svetom cestom i prolazeći kroz Sjeverna gradska vrata u Stratonikeia. "

Söğüt je rekao da su jedan od najvažnijih događaja drevnog grada bile njegove grobnice, dodavši: „Želimo izložiti najvažnije grobnice na njihovim izvornim lokacijama, kako bi se tradicija sahrane na Svetom putu održala živom“.

"Cilj nam je da Sveti put iznesemo na površinu s izvornim materijalima iz razdoblja i da prostor otvorimo turizmu", rekao je.