Nova saobraćajna kampanja u Turskoj

Nova saobraćajna kampanja u Turskoj фото

"Yaya Öncelikli Trafik Yılı" što u prevodu znači " Godina pješačkog prioriteta u saobraćaju".

2019. Turska pokreće novu kampanju za bezbjednost na putevima i radi se o zaustavljanju i davanju prednosti pješacima.

Prije ovoga, tipični vozači ne bi se zaustavili za pješake koji čekaju da pređu ulicu na pješačkom prelazu; sada takvo ponašanje može da košta vozače oko 600 tl na licu mjesta.

Ministar unutrašnjih poslova Süleyman Soylu, koji je predvodio ovu kampanju, objavio je šokantne brojke o broju pješaka ubijenih na ulici zbog saobraćajnih nesreća.

U 2017. godini, nažalost, 1681 pješak je izgubio život zbog saobraćajnih nezgoda. Ove brojke su znatno ispod nivoa Evropske unije

Sa uspjehom kampanje „Godina pješačkog prioriteta u saobraćaju“, očekuje se da će se stope nezgoda drastično smanjiti.

Kazna za nezaustavljanje na pješačkom prelazu povećana je za sto posto prošlog oktobra. Kazna je povećana sa 235 tl na 488 tl. Od januara 2019. kazna je povećana i sada je kazna za nepropuštanje pješaka 604 lira.

Novi zakon je vrlo jasan. Na raskrsnicama i pješačkim prelazima, gdje nema semafora, vozila se istovremeno zaustavljaju na pješačkom prelazu čim vide pješake. Čekat će da prođe pješak. Kao u razvijenim zemljama svijeta.

2019. je posvećena podizanju svijesti pješaka i vozača. U okviru kampanje "Godina pješačkog prioriteta u saobraćaju" koju je pokrenulo Ministarstvo unutrašnjih poslova, provode se studije o svijesti u 81 pokrajini i 922 okruga.

 

Text preuzet i prevedan sa engleskog, orginal tekst možete pročitati na https://yellali.com/news/article/586/new-traffic-campaign-in-turkey-yaya-oncelikli-trafik-yili

⇠ Prethodno Sljedeći ⇢