Gigantski rimski mozaik otkriven pod zemljoradničkim poljem

Gigantski rimski mozaik otkriven pod zemljoradničkim poljem фото

Na jugu Turske otkriven je ogromni mozaik bazena sa složenim geometrijskim uzorcima, koji otkriva dalekosežni utjecaj Rimskog Carstva na njegovom vrhuncu.

Michael Hoff sa sveučilišta Nebraska, povjesničar umjetnosti iz Lincolna i direktor mozaičnih iskopavanja, rekao je da mozaik koji je jednom krasio pod kupatila kompleksih bazena dužine 25 metara, koji je vjerovatno bio na otvorenom.

Hoff je rekao da je otkriće moguće iz trećeg ili četvrtog vijeka. Mozaik je nevjerovatnih 1.600 četvornih stopa (149 četvornih metara) veličine manje obiteljske kuće.

"Da budem iskren, nisam mogao vjerovati da je mozaik tako velik", rekao je Hoff za BBC.

Prvi nagovještaj da je nešto zapanjujuće ležalo pod zemljom na jugu Turske, došao je 2002. godine, kada je profesor univerziteta Purdue, Nick Rauh, prošetao svježe oranim poljem farmera u blizini drevnog grada Antiohije ad Cragum. Plug je podigao komadiće mozaične pločice, rekao je Hoff.

Rauh se savjetovao s drugim arheolozima, uključujući stručnjake iz lokalnog muzeja u Alanji, u Turskoj. Muzej nije imao sredstava za iskopavanje više od malog dijela mozaika, pa su arheolozi lokalitet ostavili na neko vrijeme.

Prošle godine su s novom arheološkom dozvolom za nalazište u ruci muzejski arheolozi pozvali Hoffa i njegov tim na dovršetak iskopavanja.

Do sada su istraživači otkrili oko 40 posto mozaika. Pod je u "netaknutom" stanju, rekao je Hoff u univerzitetskom videu o iskopini. Radi se o mramornim bazenu na otvorenom, okruženom verandom.


Sam mozaik sastoji se od velikih kvadrata, od kojih svaki ima jedinstveni geometrijski dizajn na bijeloj pozadini, od uzoraka zvijezda do isprepletenih petlji.

To je najveći rimski mozaik koji je ikada pronađen na jugu Turske, za koji se smatralo da je prilično periferni prema Rimskom carstvu, navodi Hoff.

Postojanje mozaika sugerira da su Rimljani znatno više utjecali na ovo područje nego što se vjerovalo, rekao je Hoff.

Grad Antiochia ad Cragum, osnovan u prvom stoljeću, ima niz rimskih obilježja, uključujući kupaonice i tržnice.

Hoffov tim takođe je iskopao rimski hram iz trećeg vijeka u gradu i ulicu prekrivenu kolonadama i prodavnicama.

Tim će se vratiti sa studentima i volonterima kako bi dovršili mozaične iskopine.

Konačno, rekao je Hoff, plan je izgraditi drveno sklonište nad cijelim mozaikom i otvoriti lokaciju za javne posjete.

Tekst je preuzet i preveden sa Archaeology-world.com/

⇠ Prethodno Sljedeći ⇢