Drevni grad Naula

Drevni grad Naula фото

Ko bi mogao pretpostaviti da područje Alanya obiluje ruševinama drevnih gradova? Većina ljudi koji ovdje dolaze na odmor rijetko napuštaju područje hotela i plažu i nemaju pojma koliko je drevnog blaga skriveno u blizini. Ponekad, da biste ih vidjeli, morate se jako potruditi - unajmiti automobil, voziti duboko u planine Taurus, probiti se kroz bujnu vegetaciju, kako biste pronašli ostatke drevnih građevina. Međutim, slučaj drevnog grada Naula je drugačiji - treba samo izaći iz hotela ili iznajmljenog stana u popularnom kupališnom odmaralištu Mahmutlar, a neobičan se pogled pruža pred vašim očima. U centru Mahmutlara, okružen visokim zgradama, nalazi se nerazvijeni kvart, a na njegovim se prostorima nalaze ostaci starih gradskih zidina i vizantijske crkve.

Malo se zna o historiji Naule i izvori koji pominju ovaj grad izuzetno su rijetki. Sačuvane ruševine građevina potječu iz vizantijskog razdoblja. Vjeruje se da je u to vrijeme Naula služila kao luka za Leartes - grad smješten dalje od obale.Unutar četvrti Naula u Mahmutlaru nalaze se ostaci drevnih zidina, pozorište, popločana ulica, dvije fontane i druge, manje zgrade. Većina tih građevina je vrlo slabo očuvana.

Najzanimljivije građevine u Naula su ostaci četiri ranokršćanske crkve koje su istraživači obilježili slovima od A do D. Od crkve A sačuvan je samo zid apside, na kojem možete vidjeti tragove slika. Crkva B je u boljem stanju, jer još uvijek ima južne i sjeverne zidove i apsidu. Izvorno je ta zgrada bila dugačka oko 20 metara. Zidovi su ožbukani, a vidljivi su i neki fragmenti freski. Niša ima apsidu koja je, najvjerovatnije, nekada služila kao mjesto na kojem su bile pohranjene donacije u župi. Ostaci dvokatne zgrade, s vidljivim prozorskim otvorima u zidovima, stoje pored ove crkve.

Crkva C nalazi se malo dalje, u vrtu koji pripada privatnoj kući. Nije mnogo ove zgrade sačuvano, jer je činjenica da je vidljiva samo njena apsida. Crkva D stoji u dvorištu druge kuće, tik uz plantažu banana.


Apside s dvostrukim prozorom i dijelom sjevernog zida iz ove građevine su očuvane do današnjih vremena. Postoje i ostaci mozaičnog poda u obliku malih, fino obrađenih, četvrtastih komada kamenja. Istraživači nagađaju da u Nauli postoji barem još jedna crkva, koja još nije identificirana.

Iz istog, vizantijskog razdoblja, protežu se gradski zidovi, izgrađeni od škriljevca i cigle. Posebno njihove promatračke kule, koje su izgrađene na dva sprata, privlače pažnju.