Arykanda

Arykanda фото

Arykanda je drevni grad izgrađen na planinskim terasama na nadmorskoj visini od 1000 m. u blizini sela Aykiriçay. Ovo lijepo i zabačeno nalazište je opsežno, uzdiže se na nekoliko terasa ugrađenih u kamenu liticu.

Zaključujući po nastavku „anda“, Arykanda je jedan od najstarijih ličkih gradova. Iako grad potiče iz 7. vijeka pre nove ere, većina ruševina je iz 5. vijeka pre naše ere do 3. vijeka nove ere. Kao i drugi lički gradovi, Arykanda je bila pod perzijskom vlašću u 5. stoljeću prije Krista. Aleksandar Veliki preuzeo je kontrolu 333. godine prije Krista i nakon njegove smrti; najprije Ptolomeji, zatim Seleukidi i konačno Rhodes vladali su gradom. Kasnije je grad bio u ličanskoj ligi. Car Klaudije je nametnuo direktnu rimsku vlast 43. godine nove ere. Kršćanstvo je stiglo već u 3. stoljeću. Arykanda je preživjela kroz kasna rimska vremena, sve dok se stanovnici nisu u 6. vijeku preselili u Arif, odvojeno mjesto južno od modernog puta.

Razgledanje:

U blizini parkirališta nalaze se ostaci Sebastijona ili carskog kultnog hrama sagrađeni za vrijeme vladavine cara Trajana. Ostaci ovog hrama ponovo su korišteni za izgradnju crkve kasne rimske bazilike i biskupske palače u 5. vijeku nove ere, koja još uvijek sadrži tragove zidnih slika i podnih mozaika prekrivenih modernim krovom.

Na najnižoj terasi stoji uglavnom netaknuti kompleks kupališta poduprt lukovima, pretvoren u kupatilo-teretanu nakon zemljotresa u 141, a kasnije obnovljen. Malo više između bouleuteriona i agore ostaci su malog kupatila i fontane. Arykanda je dobijala vodu iz obližnjeg izvora i skupljala je u dvije velike cisterne.

Nekropola se nalazi iznad kompleksa kupki na istoku sa impresivnim monumentalnim grobnicama sa svodovima, hramskim grobnicama i sarkofazima. Jedna hramska grobnica na podijumu sadrži natpis i korintsku fasadu ukrašenu reljefom lava, a druga prikazuje krilate figure s obje strane poprsja iznad nadvratnika.

Sjeverno je toga je široka ravna agora iz 4. stoljeća, nekada sa tri strane zatvorena trijemom. U središtu agore nalaze se ruševine hrama posvećenog Tycheu. Na višoj terasi iza agore nalaze se temelji hrama posvećenog Heliosu. Arheolozi su ovdje otkrili dva oltara, jedan je identificirao Heliosa po natpisu, a drugi prikaz Heliosa s oreolom.

Dalje je odeona iz 2. stoljeća, nekada ukrašena obojenim mramorom. Porton odeon bio je popločen podnim mozaicima i vodio je na trostruki portal s kipom cara Hadrijana, koji se sada nalazi u muzeju Antalije, na kojem su bile maske božanstava. Stepenice vode do kazališta iz 1. stoljeća prije Krista na sljedeću terasu sa 20 redova sjedišta ugrađenih u padinu.

Zapadno od kazališta dugačka stoa prolazi kraj 12 dućana i vodi do bouleuteriona sa sjedištima izrezanima u padine planine. Na sljedećoj terasi iznad kazališta nalazi se polovica helenističkog stadiona iz 1. stoljeća prije Krista sa sjedištima samo na sjevernoj strani urezanim u obronke planine, okrenute prema jugu.

Savjeti za posjetitelje:

Cijena ulaznice na mjesto Arykanda iznosi 15 TL. Restorani su u blizini Çatallar ili Arif.

Dolazak:

Iz Kumluca dobar put vodi u Elmali. Mjesto Arykanda je dobro označeno u blizini sela Aykiriçai. Automobil se može parkirati u podnožju mjesta.

Pročitajte također

10.05.2020

Zanimljivosti

Phaselis

14.05.2020

Zanimljivosti

Olympos

18.05.2020

Zanimljivosti

Ariassos